Fietshelm voor E-bike berijder

Fietshelm voor E-bike berijder
17 maart 2019 Maarssen
In Blog

‘Een helm verkleint de kans op ernstig hoofdletsel met 69%’

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Steeds vaker krijgen wij mensen in onze winkel met de vraag hebben jullie E-bike helmen?

Jazeker! Belangrijke verschillen ten opzichte van “gewone race-fiets helmen” zijn bijvoorbeeld de compacte look en daardoor ziet de helm er minder racerig uit en beschermd de helm meer tegen kou, regen en met een klepje ook meer tegen de zon.

Belangrijk is wel dat je een helm kiest die voldoende ventilatie heeft en wellicht ook nog de mogelijkheid voor een geïntegreerd lampje achter op de helm.

Het is belangrijk dat je een nieuwe fietshelm koopt en geen tweedehands. Bij een gebruikte fietshelm weet je namelijk niet of iemand er al mee is gevallen. Na een flinke val wordt de zachte binnenkant van de helm ingedrukt, maar aan de buitenkant zie je meestal geen beschadigingen. Een tweedehands fietshelm kan er dus uitzien alsof hij veilig is terwijl hij eigenlijk geen stoten meer kan opvangen. Om dezelfde reden raden wij aan om na een (stevige) valpartij zelf ook de fietshelm te vervangen.

Keurmerk fietshelm

Kies bij het kopen van een fietshelm voor een helm die voldoet aan de Europese norm voor veilige fietshelmen. Deze fietshelmen zijn te herkennen aan het keurmerk EN 1078 of EN 1080. Fiets je op een speed pedelec? Dan is het verplicht om een fietshelm te dragen. In dit geval heb je een fietshelm met het keurmerk NTA 8776 nodig.

Maat fietshelm bepalen

Fietshelmen zijn er in verschillende maten. Om de juiste maat te bepalen kun je het beste even langs komen bij ons in de winkel voor het juiste advies.
Heeft degene die de fietshelm gaat dragen een bril? Dan is het verstandig om tijdens het passen van de helm de bril op te zetten. Zo voorkom je dat de fietshelm niet lekker zit als je je bril op hebt tijdens het fietsen.

Tips voor het dragen van een fietshelm

Al heb je nog zo’n goede helm, als hij niet goed op je hoofd zit is hij niet veilig. Soms is een slecht opgezette helm zelfs gevaarlijker dan fietsen zonder helm. Wij geven je daarom graag de volgende tips voor het goed dragen van een fietshelm:

  • stel de bandjes af zodat de oren vrij zijn;
  • zorg dat het zicht niet belemmerd is;
  • trek de bandjes niet te strak aan: er moet een vinger tussen passen;
  • de sluiting mag niet over de kin wegschieten;
  • zet de helm recht op het hoofd en zorg ervoor dat hij niet heen en weer kan schuiven;
  • de hoofdhuid moet meebewegen bij het bewegen van de helm;
  • draag geen haarspeldjes of paardenstaarten in de helm.

Leer je je kind fietsen? Zet dan direct een helm op zodat je kindje kan wennen. Ook als je kind alleen nog achter- of voorop de fiets zit is het dragen van een fietshelm zinvol.

E-bike helmen zijn bij ons in de winkel te koop met bijbehorend gratis en deskundig advies!

 

 

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*